Ημερίδα:
Aόρατες Φωνές, ένας κόσμος δύο όψεις
Tο 4ετές πρόγραμμα «Αλυπίας Τέχνη – Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία» (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχολογία» (Τμήμα Ψυχολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το
«Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές» συνδιοργανώνουν Ημερίδα
Πότε;
Σάββατο 27 Απριλίου 2024. Η Ημερίδα θα γίνει δια ζώσης και θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά.
Που;
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Λεωφόρος Συγγρού 136, 17671, Αθήνα,
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα Ι (Ισόγειο, Νέο κτίριο)
Οδηγίες εγγραφής
Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική οικονομική συνεισφορά για την ενίσχυση του Δικτύου Ακούγοντας Φωνές και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εγγράφονται, στέλνοντας ένα απλό μήνυμα ενδιαφέροντος στη γραμματεία (aoratesfonesconf@gmail.com) με τα παρακάτω στοιχεία:
- Ονοματεπώνυμο
- Ε-mail και τηλέφωνο
- Επιθυμώ Δια Ζώσης παρακολούθηση
- Επιθυμώ διαδικτυακή παρακολούθηση
Λίγα λόγια για την ημερίδα
Στην περσινή ημερίδα του «Δικτύου Ακούγοντας Φωνές», λέγαμε πως «Το μεγάλωμα μοιάζει να περνάει μέσα από́ μια συλλογική́ αναζήτηση μιας άλλης αντίληψης και γνώσης, όπου νέα νοήματα αναδύονται από́ τη μεταξύ́ μας αλληλεπίδραση».
Φέτος, συνεχίζουμε και αναζητούμε το μεγάλωμά μας, κάνοντας ορατές φωνές που δεν ακούγονται. Μέσα από́ μια, καλώς εννοούμενη, ταπεινότητα επιθυμούμε να αλληλεπιδράσουμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες για την ανάπτυξη μιας κριτικής συνειδητοποίησης, έτσι ώστε ο ψυχικός μας πόνος και η δυσφορία μας να γίνονται αντιληπτές και κατανοητές μέσα από́ μια πληθώρα φακών και όχι μονοδιάστατα, ως μια «(ψυχ)ιατρική κατάσταση», μια «νόσος του εγκέφαλου», μια «διαταραχή́ που οφείλεται σε χημική́ ανισορροπία», μια «προσωπική́ αδυναμία» κ.ο.κ.
Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε παρά να συναντηθούμε, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και με άλλες φωνές, που μένουν κι αυτές αόρατες, να συναντήσουμε την «αόρατη αναπηρία» και την Παρασκευή Σαλαβγιά που παροτρύνει κάθε άνθρωπο να συνεχίζει να ζει, να αγαπά και να μαθαίνει, «κόντρα σε οποιαδήποτε αντιξοότητα».
Εγγραφή
Εγγραφή: Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική οικονομική συνεισφορά για την ενίσχυση του Δικτύου Ακούγοντας Φωνές και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εγγράφονται, στέλνοντας ένα απλό μήνυμα ενδιαφέροντος στη γραμματεία (aoratesfonesconf@gmail.com) με τα παρακάτω στοιχεία:
- Ονοματεπώνυμο
- Ε-mail και τηλέφωνο
- Επιθυμώ Δια Ζώσης παρακολούθηση
- Επιθυμώ διαδικτυακή παρακολούθηση
Η Ημερίδα θα γίνει δια ζώσης και
θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά.
Για σύνδεση πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
Οδηγίες Σύνδεσης
Αν έχετε εγκατεστημένο το MS-Teams πατάτε “Άνοιγμα”
Αν όχι, τότε πατάτε:
1. “Συνέχεια σε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης” (Continue on this browser),
2. Μετά “Να επιτρέπεται η χρήση του μικροφώνου και της κάμερας σας”,
3. Εισάγετε το “Ονοματεπώνυμο σας” και τέλος
4. Πατάτε “Συμμετοχή τώρα”
Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά για την ενίσχυση του Δικτύου Ακούγοντας Φωνές
Προκειμένου να καλύψουμε έξοδα και ανάγκες της συλλoγικότητάς μας, η οργανωτική επιτροπή κατέληξε, ως συνήθως, να κρατήσουμε δωρεάν την είσοδο για συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να ζητήσουμε την οικονομική ενίσχυση από όσα άτομα μπορούν να το κάνουν.
Πραγματοποιήσετε κατάθεση με το κόστος συμμετοχής που επιθυμείτε να διαθέσετε στον παρακάτω λογαριασμό της τράπεζας Πειραιώς, αναφέροντας το όνομά σας και τη σημείωση στην αιτιολογία
“Οικονομική Ενίσχυση”:
Τράπεζα Πειραιώς
Αριθμός Λογαριασμού:
50 6508 6467 090
IBAN:
GR22 0172 0650 0050 6508 6467 090
Δικαιούχος:
HEARING VOICES NET ΕΛΛΑΔΑΣ
– Πρόγραμμα –
Περιλήψεις ομιλιών
Προσέλευση
9:00
Χαιρετισμοί
9:20
9:30 – 11:00
Διάλεξη – Συζήτηση: «Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές: Αρχές, φιλοσοφία και ομάδες αυτοβοήθειας», με τις Μαρίνα Λυκοβουνιώτη, Ισμήνη Σαββάλα, Κορρέ Γεωργία
Περίληψη: Το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που δημιουργήθηκε από και για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες ασυνήθιστες εμπειρίες, καθώς και φίλους, συγγενείς και εργαζόμενους που θέλουν να εκφράζουν έμπρακτα τις έντονες ενστάσεις τους για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ψυχικής υγείας. Η προσέγγιση του Δικτύου δεν αντιμετωπίζει αυτές τις εμπειρίες ως «ψευδαισθήσεις» και συμπτώματα ενός «ελαττωματικού εγκεφάλου», αλλά ως βιώματα με νοήματα που συνδέονται στενά με την προσωπική ιστορία κάθε ατόμου. Στην παρουσίαση, μέλη των ομάδων θα σταθούν στις βασικές αρχές, θα μιλήσουν για την εμπειρία τους και θα αναδείξουν τον κεντρικό ρόλο που έχει η αυτοβοήθεια ως χειραφετητική πρακτική.
11:00 – 11:30
Διάλειμμα
11:30 – 14:30
Εργαστήριο «Oι τρεις φάσεις των φωνών» (με διαδοχική μετάφραση) με την Kate Crawford και τον Peter Bullimore
Περίληψη: Θα παρουσιάσουμε τις 3 φάσεις της ακρόασης φωνών: τη φάση του ξαφνιάσματος, τη φάση οργάνωσης και τη φάση σταθεροποίησης. Θα προσδιορίσουμε τη σημασία της μετακίνησης ανάμεσα στις 3 φάσεις, προκειμένου να βοηθήσουμε ένα άτομο να περάσει στη φάση της σταθεροποίησης, όπου μπορεί να έχει καλύτερη κατανόηση και σχέση με τις φωνές του. Μέσα από μια προσωπική αφήγηση, θα δείξουμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά τη διαδικασία.
14:30 – 15:00
Διάλειμμα
15:00 – 16:00
Προβολή ντοκιμαντέρ «Αόρατη Αναπηρία, ένας κόσμος δύο όψεις», σε σκηνοθεσία του Ζαχαρία Σπανού με την παρουσία της Δημιουργού, Παρασκευής Σαλαβγιά
Περίληψη: Προβολή του Κοινωνικού Αυτοβιογραφικού Ντοκιμαντέρ Ευαισθητοποίησης: «Ένας κόσμος, δύο όψεις», της Παρασκευής Σαλαβγιά, σε σκηνοθεσία του Ζαχαρία Σπανού. Η ταινία είναι όνειρο και έμπνευση της πρωταγωνίστριας, Παρασκευής. Γεννημένη πρόωρα 5.5 μηνών, 995 γρ. με εγκεφαλική παράλυση, αριστερή ημιπληγία λόγω πρόωρου τοκετού, παρουσιάζει τις προσωπικέςτης εμπειρίες ως επιλογές, καταθέτει τη δική της διαδρομή και φωνάζει ένα δυνατό… «τολμήστε». Βασικός άξονας είναι η ευαισθητοποίηση στο κομμάτι της λεγόμενης «αόρατης» αναπηρίας. Το Ντοκιμαντέρ προάγει τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την αποδοχή και την συναισθηματική νοημοσύνη. Το Αυτοβιογραφικό Ντοκιμαντέρ, αφού έκανε πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με δύο προβολές λόγω αδιαχώρητου, επίσημη παρουσίαση στο κατάμεστο Βασιλικό Θέατρο, πήρε μέρος και τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Ιεράπετρας με το 2ο Βραβείο Φεστιβάλ Ελληνικής Ταινίας Ντοκιμαντέρ, στο Φεστιβάλ Χανίων με το βραβείο «Δικαίωμα στη Ζωή» και στο Φεστιβάλ Αμοργού με το βραβείο «Έμπνευσης». Το Εκπαιδευτικό ταξίδι του Ντοκιμαντέρ ξεκίνησε με προβολές σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εμπνέοντας τα παιδιά και τους νέους μέσα από το υγιές πρότυπο της Παρασκευής.
Σύντομα Βιογραφικά
Γεωργία
Κορρέ
Ψυχολόγος και συμμετέχει στην ομάδα συνεργατικής πρακτικής του Κινήματος Ακούγοντας Φωνές. Ως μέλος του, ξεμαθαίνει την επιστημονική αδικία και χειραφετείται, βιώνοντας αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Παράλληλα, μαθαίνει πολλά για τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα καταπίεσης γεννούν ψυχική δυσφορία.
Μαρίνα
Λυκοβουνιώτη
Συμμετέχει στο Κίνημα Ακούγοντας Φωνές. Έχει εμπειρία φωνών. Προσπαθεί με άλλα μέλη της ομάδας αυτοβοήθειας να συντονίσουν και να συντονιστούν μέσα σε μια “χορωδία” σκέψεων, συναισθημάτων, φωνών και γεγονότων, και κάποιες φορές μας διηγείται αυτό το τραγούδι τους ότι γίνεται παράφωνα λογικό. Συγγράφει άρθρα πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και για την εμπειρία με τις φωνές.
Ισμήνη Σαββάλα
Κώστας Λεονταράς
Η ομάδα ομότιμης υποστήριξης συγγενών και φίλων ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές (Hearing Voices Network). Βασίζεται σε αρχές και πρακτικές αυτοβοήθειας. Τα μέλη της ομάδας συναντιούνται για να μοιραστούν τις έγνοιες και τους προβληματισμούς τους, να μάθουν από τις εμπειρίες και τις στάσεις όλων των συμμετεχόντων, να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και να εξοικειωθούν με ψυχικές εμπειρίες εκ πρώτης απρόσιτες και δυσνόητες. Μαζί μας είναι τα μέλη της ομάδας, η Ισμήνη και ο Κώστας.
Peter
Bullimore
Πρόεδρος, πλέον, του Βρετανικού Δικτύου Παράνοιας, ακούει φωνές από την ηλικία των επτά ετών και πέρασε δέκα χρόνια ως ψυχιατρικός ασθενής, υπομένοντας πολλές περιόδους σοβαρής παράνοιας. Μέσα από την εκμάθηση ολιστικών προσεγγίσεων και με την υποστήριξη του «Δικτύου Ακούγοντας Φωνές», κατάφερε να επανακτήσει τη ζωή του. Συντονίζει ομάδες αυτοβοήθειας, παρέχει εκπαίδευση σχετικά με τις φωνές, το παιδικό τραύμα, την παράνοια και τον τρόπο χρήσης της συνέντευξης του Μάαστριχτ. Είναι προσκεκλημένος λέκτορας σε δεκαπέντε πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγει έρευνες πάνω στην ανάρρωση, από την οπτική γωνία του χρήστη υπηρεσιών, και έχει συγγράψει άρθρα και βιβλία. «Πλέον δε θα ήθελα να απαλλαγώ από τις φωνές μου, είναι μέρος του εαυτού μου», λέει.
Kate
Crawford
Εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνώς, δίνοντας ομιλίες σε ανθρώπους με ψυχιατρική εμπειρία, για το πώς να επανακτήσουν τη ζωή τους, και σε επαγγελματίες, πάνω στην προσέγγιση ανθρώπων με εμπειρία φωνών, παράνοιας και σεξουαλικής κακοποίησης. Επί του παρόντος, δίνει διαλέξεις σε τέσσερα πανεπιστήμια νοσηλευτικής και κοινωνικής εργασίας πάνω στη διαχείριση των φωνών. Οι ομιλίες της αφορούν το προσωπικό της ταξίδι από το τραύμα στην ανάρρωση. Μιλάει για τον αντίκτυπο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους ανθρώπους και υπογραμμίζει τις πρακτικές που βοήθησαν την οικογένειά της.
Παρασκευή Σαλαβγιά
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 και μόλις 5,5 μηνών, όπου ένα σωληνάκι παροχής οξυγόνου που αποσωληνώθηκε τυχαία δημιούργησε την βλάβη της εγκεφαλικής παράλυσης και αριστερής ημιπληγίας, αλλά με πολλή δουλειά η αναπηρία της πέρασε στην περιοχή του αοράτου. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και από την ΑΣΠΑΙΤΕ ως σύμβουλος. Είναι η δημιουργός της ταινίας «Ένας κόσμος, δύο όψεις», καθώς επίσης συγγραφέας μιας παιδικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας και ενός βιβλίου αυτογνωσίας. Επίσης, ασχολείται με την τέχνη της γελωτοθεραπείας και του χορού. Λατρεύει τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Θεωρεί ότι ο κόσμος μας θα ήταν ομορφότερος αν όλοι οι άνθρωποι δούλευαν με τον εαυτό τους. Από τα πιο σημαντικά πράγματα που κλήθηκε να κάνει σε αυτή την ζωή ήταν να έρθει σε επαφή με τον εαυτό της, να τον κοιτάξει κατάματα, με βαθιά συμπόνια, αγάπη και φροντίδα.
Διοργανωτές
(Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Πρόκειται για ένα 4ετές πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, με έμφαση
α) πρωτίστως στη σε βάθος κατανόηση και σύνθεση τριών Ψυχοθεραπευτικών Προσεγγίσεων: Συστημική, Υπαρξιακή
και Πολιτισμική-Πολυπολιτισμική, και
β) δευτερευόντως στις Ψυχοδυναμικές και Γνωστικο-συμπεριφορικές προσεγγίσεις. Τα μαθήματα γίνονται δια ζώσης στην Αθήνα (Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ, Θόλου 5, Πλάκα).
Περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ.: 6945330772,
E-mail: alypias-tehni@uth.gr, alypias.tehni@gmail.com
Ιστοσελίδα: alypias-tehni.ll-learning.uth.gr
Κίνημα Ακούγοντας Φωνές – Αθήνα
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα, που δημιουργήθηκε από και για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες ασυνήθιστες εμπειρίες, καθώς και φίλους, συγγενείς και εργαζόμενους, που θέλουν να εκφράζουν έμπρακτα τις έντονες ενστάσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ψυχικής υγείας.
Το Hearing Voices Network αντιτίθεται σε μοντέλα χειραγώγησης και προσπαθεί να προσφέρει επιλογές χειραφέτησης, που επικεντρώνουν στην αυτοβοήθεια και αξιοποιούν την πολύτιμη γνώση των ανθρώπων που έχουν γίνει ειδικοί βάσει των εμπειριών τους και θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλους.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.hearingvoices.gr
ΕΓΓΡΑΦΗ & ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εγγράφονται, στέλνοντας ένα απλό μήνυμα ενδιαφέροντος στη γραμματεία (aoratesfonesconf@gmail.com) με τα παρακάτω στοιχεία:
- Ονοματεπώνυμο
- Ε-mail και τηλέφωνο
- Επιθυμώ Δια Ζώσης παρακολούθηση
- Επιθυμώ διαδικτυακή παρακολούθηση
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση της Ημερίδας επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Αν έχετε εγκατεστημένο το MS-Teams επιλέγετε “Άνοιγμα“
Αν όχι, τότε επιλέγετε:
- “Συνέχεια σε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης” (Continue on this browser),
- Μετά “Να επιτρέπεται η χρήση του μικροφώνου και της κάμερας σας“,
- Εισάγετε το “Ονοματεπώνυμο σας” και τέλος
- Επιλέγετε “Συμμετοχή τώρα”